Foto: Luan Rezende
Nieuw onderzoek van de Fudan Universiteit in Shanghai suggereert dat witte wijn en mousserende wijn, zoals champagne, mogelijk een gunstig effect kunnen hebben op de gezondheid van het hart. Uit een grootschalige studie onder duizenden volwassenen blijkt dat mensen die af en toe een glas witte of mousserende wijn drinken, iets minder vaak te maken krijgen met een hartstilstand of andere plotselinge hartproblemen.
De onderzoekers wijzen erop dat dit verband mogelijk te maken heeft met bepaalde bioactieve stoffen die in witte en mousserende wijn voorkomen. Deze stoffen zouden kunnen bijdragen aan het verminderen van ontstekingen en het behouden van gezonde bloedvaten. Het gaat onder andere om waaronder antioxidanten en polyfenolen. In rode wijn komen deze stoffen in hogere concentraties voor. De onderzoekers benadrukken echter dat ook lichtere wijnsoorten zoals witte wijn en champagne een milde beschermende werking kunnen hebben.
Toch is er voorzichtigheid geboden. Medische experts waarschuwen dat de studie geen direct bewijs levert dat het drinken van deze wijn daadwerkelijk hartproblemen voorkomt. Volgens een Nederlandse cardioloog is het vooral belangrijk om het onderzoek te zien als een interessante observatie. Het is niet bedoeld als een aanbeveling om meer wijn te drinken. “We weten nog niet of het positieve effect echt door de wijn komt,” zegt hij. “Een gezonde leefstijl met voldoende beweging, gevarieerde voeding en niet roken blijft verreweg de belangrijkste bescherming voor het hart.”
De onderzoekers van de Fudan Universiteit geven aan dat verder onderzoek nodig is om beter te begrijpen welke componenten in witte en mousserende wijn verantwoordelijk zijn voor het mogelijke gunstige effect. Tot die tijd adviseren deskundigen om wijn – of het nu witte wijn of mousserende wijn betreft – met mate te drinken. Het moet worden gezien als onderdeel van een gebalanceerde levensstijl, niet als medicijn.
Meer over dit onderwerp hoor je ook in de Wijnpraat podcast. Abonneer je op ons kanaal om geen enkele aflevering te missen.